Bewustzijn,
en nieuw paradigma
The world needs better leaders, to validate human capital.
If the rate of change on the outside exceeds the rate of change on the inside, the end is near.
Jack Welch
Meer en meer ondernemers klagen over de complexiteit en snelheid van veranderingen in de economisch-financiële wereld, in het gedrag van de consument en de beslissingen van de politiek. "Het is hectisch", zeggen ze.
Staat Leiderschap hier dan op zijn plaats? Ja en neen.
Als leiderschap zich blijft situeren op het niveau van intellect en emotie (trainig, vaardigheden, mentale inzichten) dan laten we de dieper gelegen bron van mogelijkheden onbenut. Intuïtie aanscherpen, perceptie uitklaren en het eigen ik-zijn verdiepen. Dit laatste kan enkel via het verhogen van bewustzijn.
Ik parafraseer Einstein dan toch maar eens om het helder te duiden:
" Een goed idee om elk obstakel op te lossen heeft te maken met ons ‘innerlijk Zijn’. "
“ We kunnen problemen niet oplossen door op dezelfde manier te denken als toen we ze creëerden.”
En ik voeg er aan toe:
" We kunnen niet evolueren als mens en ondernemer door dezelfde te blijven die we altijd zijn.
Dat is een illusie, en dat weet iedereen. Je verandert altijd een stukje meer.
De vraag is nu of je tevreden bent met een stukje meer of wil je het maximum er uit halen? "
Daarom moeten we met zijn allen een stap zetten.
De term 'paradigma' in de betekenis van 'tijdsgebonden maatschappelijke/wetenschappelijke mentale ingesteldheid' is hier op zijn plaats.
Het is tijd - willen we in staat zijn om mee te evolueren met de maatschappelijke en wetenschappelijke veranderingen - om onze mentale ingesteldheid
op een ander en hoger niveau te tillen. Dat van bewustzijn.
Draag zorg voor het menselijk kapitaal van jou zelf en je medewerkers.
Ontwikkeling van leiderschap door ontwikkeling van bewustzijn.
Wat is ontwikkeling van bewustzijn?
Auteurs beschrijven het als een holistische transformatie van persoonlijkheid én mentale structuur die de grondslag legt voor denken en gedrag. De benadering van het ontwikkelen van bewustzijn kan als fundamenteler worden gezien dan leiderschapstraining gericht op het verwerven van nieuwe conceptuele begrippen of gedragsvaardigheden. Het kan op zijn minst een welgekomen aanvulling zijn op de gangbare opleidingen.
De grote behoefte aan het inbrengen van het element bewustzijn werd opgemerkt door Kegan, die argumenteerde dat de mentale eisen van het moderne leven & werken niet alleen " een nieuwe reeks vaardigheden" vereisen, maar dat er nood is aan "het nemen van een nieuwe drempel richting bewustzijn".
Kegan, R. "In over our heads: The mental demands of modern life". Cambridge, MA: Harvard University Press, 1994
Er is meer nodig.
Zelfs als nieuwe organisatievormen verwachtingen met zich meebrengen dat alle leden in de organisatie met meer persoonlijke autonomie en meer echte samenwerking zullen moeten functioneren, merkte Kegan op dat deze 'verwachte' gedragingen op dit moment de capaciteit van niveau van ontwikkeling van veel volwassenen te boven gaat.
De verwachting dat werknemers zelf initiatief nemen, zelfcorrigerend zijn en in staat om de hele organisatie in zijn totaal functioneren te begrijpen, wordt niet ingelost door alleen maar vaardigheden die kunnen worden aangeleerd. Het vereist veel meer een kwalitatieve ontwikkeling of 'herordening' van het mentale vermogen inzake complexiteit.
Onderzoek.
In een studie in Noorwegen rapporteerden top level managers vaker ervaringen van transcendentie in vergelijking met een controlegroep. Deze ervaringen - op basis van de techniek van transcendente meditatie - waren gecorreleerd met fysiologische metingen van grotere ordelijkheid in het functioneren van de hersenen en in hogere niveaus van moreel redeneren.
Mensen in het bedrijfsleven zijn misschien wel conceptueel bekend met dergelijke ervaringen maar missen de systematiek om deze ervaringen op toe roepen.
Naast het onderzoek dat de TM-techniek associeert met ontwikkelingsverandering hebben we ook interesse in deze techniek voor zijn theorie van hogere bewustzijnstoestanden, die we kunnen relateren aan ontwikkelingsmodellen uit de Westerse psychologie.
Harung, H.S., Heaton, D.P., and Alexander, C.N. "A Unified Theory of Leadership: Experiences of higher states of consciousness in world-class leaders".
Travis,F., Harung, H.S., and Blank, W. "Higher development and excellence in leadership: toward a brain measure of managerila capacity".
Leadership & Organizational Development Journal, 1995, 16:44-59.
Een getuigenis van David Bishop,
voormalig president of Sony Pictures Home Entertainment
TM en groeien naar Emotionele Intelligentie.
(The Art of Developing Emotional Intelligence)
De evidentie neemt toe dat voor iedereen die in zijn job leiderschap uitoefent of ernaar streeft leiderschap te ontwikkelen, de Transcendente Meditatie-techniek een vitaal onderdeel kan zijn bij het maximaliseren van iemands effectiviteit.
In mijn eigen carrière bleek mijn TM-praktijk van onschatbare waarde te zijn. Hier is een deel van wat ik heb meegemaakt, inclusief onderzoek dat laat zien hoe TM helpt bij het ontwikkelen van de kwaliteiten die men nodig heeft voor leiderschap.
referenties in het artikel:
1.“Transcendence: Healing and Transformation Through TM”, en ''SUPER MIND: How to Boost Performance and Live a Richer and Happyer Life Through Transcendental Meditation'' klik hier
2.''Transcendental Experiences during Meditation'', gepubliceerd in Annals of the New York Academy of Sciences (2014). klik hier
"... organizations shouldn’t overlook empathy as a workplace superpower. Empathetic leadership can strengthen employee well-being and morale and help reduce burnout." (McKinsey)
It's not only the economy !
In onze praktijk zien we meer en meer mensen uitgeput om hulp vragen.
Hun getuigenis, ongeacht of ze boven of onderaan de ladder van de wereld staan, is dezelfde:
dit gaat niet meer.
We vragen van elkaar altijd maar meer en sneller te presteren. Great insight ?
Want als het teveel wordt dan breekt het zenuwstelsel, of ik nu een CEO ben of een basismedewerker.
We zijn allemaal begenadigd met een subtiel zenuwstelsel.
Waarom blijven we dit systeem toepassen? Omdat we iets niet zien of niet willen zien?
Waarom is in sommige bedrijven het woord 'stress' of 'moe' zijn not done? Of als je dat doet word je scheef bekeken of meteen op het matje geroepen? Want dit zijn de getuigenissen die we krijgen van onze klanten.
Hoe kan het anders en beter? Is er dan geen creativiteit en intelligentie die het verhaal van mens en werk anders kan schrijven? Ik lees nochthans dat wetenschappers en topconsultant bedrijven de noodzaak aantonen van groei in leiderschap, niet in management, om de vicieuse cirkel te doorbreken.
Neem contact en verken mogelijkheden. Bel 0498887186.
Onze expertise
CurenhuysBewustwording BV
onze professionele achtergronden:
Lic. Kinesitherapie - Psychotherapeut
specialisaties 'Kracht van het Denken', 'Tao-coaching', 'Kinesiologie', 'Certified Yoga Asanas' teacher
Algemeen directeur zorgsector
Award Innovatie Zorg, Award Zorgzaam Personeelsbeleid, gastcolleges KULeuven managementvaardigheden, bestuurder Groep Intro